CHP, ÇILDIR BELEDİYE BAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ İÇİN ANAYASA MAHKEMESİNE BAŞVURDU

CHP Çıldır Belediye Başkan Adayı Nurettin Aygün: ''Çıldır seçimleri artık bizim hakkımızın gaspı yanında ne yazık ki alınan baştan savma kararlarla Türkiye'de ve Ardahan'da hak-hukuk- adalet sınavı sürecine döndürülmüştür'' dedi.

SİYASET 3.05.2024 12:33:00 0
CHP, ÇILDIR BELEDİYE BAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ İÇİN ANAYASA MAHKEMESİNE BAŞVURDU

CHP Çıldır Belediye Başkan Adayı Nurettin Aygün: ''Çıldır seçimleri artık bizim hakkımızın gaspı yanında ne yazık ki alınan baştan savma kararlarla Türkiye'de ve Ardahan'da hak-hukuk- adalet sınavı sürecine döndürülmüştür'' dedi.

31 Mart 2024 Mahalli Seçimlerinde Ardahan ili Çıldır İlçesinde CHP belediye başkan adayı Nurettin Aygün, seçim sonrası İlçe Seçim Kurulu'nun aldığı kararların yasalara ve YSK tebliğlerine tamamen aykırı olduğu ve yapılan tüm itirazların incelenmeden, değerlendirilmeden, yasal dayanak olmadan reddedilmesinin ''tam kanunsuzluk'' hali oluşturduğunun sabit olduğu tesbitiyle AYM'ye başvurduklarını bildirdi.

Aygün yaptığı açıklamada: ''seçim günü sandık görevlilerimizden telefon ile aldığımız oy sayılarına göre 2 oy farkla kazandık. Seçim sonuçlarını açıkladığımızdan yaklaşık 20 dakika sonra İlçe Emniyet Amirliğinden görevli polis memurları seçim büromuza gelerek bizi kutlamış. Aradaki farkın az olmasından dolayı seçmenlerimizin yapılabilecek tahrik ve taşkınlıklara aldırmaması ricasında bulunmuşlardı. Ancak hemen akabinde kaymakamlık özel kalemi tarafından bazı kişilere telefon edildiği ve seçimin eşit sonuçlandığının söylendiği duyumlarını aldık. Islak imzalı tutanaklarımızı almak ve sandıklara sahip çıkmak için hemen oy kullanma yerlerine gittik. Bu arada bir sandıkta mühürsüz olduğu için geçersiz sayılan bir oyun daha sonra AKP lehine sayılıp tutanağa yazıldığını öğrendik. Bu sandığa giderken 1007 nolu sandıktaki sandık görevlimiz ve gözlemci ilçe başkanımızı arayıp hemen sandığa gelmemiz gerektiğini ve sandıkta önce geçersiz sayılan bir oyun AKP lehine tutanağa yazılmak istendiğini bildirdi. Bu 1007 nolu sandığa gittiğimizde sandık kurulunun geçersiz saydığı bir oyu sandık başkanının sandık kuruluna bildirmeden AKP lehine geçerli sayıp tutanağa eklemek istediğini tesbit ettik. Sandık Başkanı yazılı olarak verilen itiraz dilekçemizi aldı, tutanak defterinin arasına koydu.

Oy ve zarfını ayırdı. Oylarımıza sahip çıkmak için Ardahan Adliye Sarayındaki İlçe Seçim Müdürlüğü oy teslim yerine gittiğimizde itiraza konu zarfın 1007 nolu sandığın sandık başkanının elinde olduğunu gördük. Sandık başkanının adliyenin ikinci katında zarfı ve itiraza konu oyu torbayı açıp çıkarmış olduğunu İlçe seçim Müdürü, iki seçim memuru, üç siyasi parti temsilcisi (CHP-AKP-İYİP) , parti avukatı, CHP ilçe başkanı görmüşlerdir. Ayrıca bu katta kameralar da vardır.

Bu durum İlçe Seçim Kurulu’na itiraz yazısı ile bildirildiği halde itirazımız değerlendirilmeden pazartesi gecesi saat 11.00 civarında bize oylar eşit olduğundan 02.04.2024 Salı günü kura çekileceği tebliğ edilmek istendi. Oysa 298 Sayılı Seçim Kanunu'nun 128. maddesi gereğince itirazlar değerlendirilmeden birleştirme tutanağının yapılamayacağı açıkça belirtilmiştir. Birleştirme tutanağı yapılmadan kimin kaç oy aldığı belirlenemeyeceği için ise eşitlik söz konusu edilemez ve kura çekilemez. Hukuk fakültesinin kapısından dahi geçmemiş bir kişinin bile anlayacağı bu açık hususun nasıl bir garabetle göz ardı edildiğini kamuoyunun; Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı hakim ve savcılarının vicdanına sunuyorum. Kura yazısında  '' kuraya katılmamız, katılmadığımız taktirde beklenmeksizin kuranın çekileceği'' seçim hakimi yazısı ile bildirildi. Kuraya katılmak zorunda bırakıldık. Sonuç tutanağına ''İtirazlarımızın değerlendirilmediği ve kura için rızamız alınmadığı''  şerhi düşüldü, tutanak imzalanmadı. Bu aşamada kura öncesi yapmış olduğumuz ve sonra yaptığımız tüm itirazlar reddedildi.

İlçe Seçim Kurulu torbanın açık olduğu ve bunun tesbiti talebimizi reddettiği bir başka kararında '' karar oybirliği ile alınmıştır'' diyor ama bu kararın ekinde üç üyenin '' torba açık ve mühürsüzdür ''karşı oyu var. İl Seçim Kurulu bunu belirtmemize rağmen dikkate almadı. Adeta boşluğa konuşuyoruz. Torbanın açık olduğu bildirimlerimiz hem ilçe hem il kurulları tarafından incelenmeden reddedildi. Hâlbuki İlçe Seçim Kurulu Çıldır belediye başkanlığı seçimiyle ilgili aldığı kararda 1007 nolu sandık başkanı hakkında Ardahan Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. İl Seçim Kurulu aldığı kararda bunu belirtmesine rağmen torbanın incelemesini yapmadı. Çünkü kanuna göre torbanın açılmış olduğunun tesbiti  en azından seçimin iptalini gerektirir.31 Mart 2024 seçimlerinde YSK Kayseri Pınarbaşı'da torba mühürsüz olduğundan seçimleri iptal etmiştir. YSK üst mahkeme olduğundan bu karar emsal ve bağlayıcıdır. Çıldır seçimi için sosyal medyada yapılan yorumlara inceleme başlatan, ifade alan sayın savcılarımızın torbanın mührünü kıran bu devlet memuru hakkında inceleme başlatıp başlatmadığını bilmiyoruz. Çıldır seçimleri artık bizim hakkımızın gaspı yanında ne yazık ki alınan baştan savma kararlarla Türkiye'de ve Ardahan'da hak-hukuk- adalet sınavı sürecine döndürülmüştür ''dedi.


1

Lezzet ustaları geleceğin aşçılarıyla uygulamalı eğitim yaptı

2

Leylek yuvasında yangın çıktı

3

Son tarih 31 Mayıs

4

Başkan Latif şah Sural, Şemsi Bayraktar'ı ziyaret etti

5

TÜBİTAK B-4006 Bilim Fuarı tamamlandı