Tarih: 30.04.2025 12:03

Tarih Topluluğu Saha Çalışmalarından Birini Daha Tamamladı

Facebook Twitter Linked-in

Ardahan Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Tarih Topluluğu, 26-28 Nisan 2025 tarihlerinde Kars, Tuzluca, Iğdır, Doğubayazıt, Çaldıran, Muradiye, Erciş, Van, Gevaş, Akdamar Adası, Tatvan, Bitlis, Ahlat, Adilcevaz, Patnos, Tutak, Hamur, Ağrı, Eleşkirt, Horasan ve Sarıkamış güzergâhında iki gece üç gündüz süren bir inceleme-araştırma çalışması gerçekleştirdi. 

Tarih Topluluğu Başkanı Yiğit Can Baytöre ve akademik danışman Dr. Suat Vural’ın, Ardahan Gençlik Merkezi iş birliği ile koordine ettikleri “Kültürel Miras Turu” adlı ÜNİDES projesine; Doç. Dr. Göknil Arda, Arş. Gör. Çağatay Vural ve gençlik lideri Ahmet Çelik’in refakatlerinde on ayrı bölümden 45 kişi katıldı. 

Halıkışla’da Arpaçay, Aras nehri havzası ve Sürmeli çukurunun jeopolitik önemi analiz edildi. Tuzluca’da, tarih boyunca stratejik malzeme olma özelliğini koruyan tuz madeninin çağlar boyu süren değeri ve ticareti anlatıldı. Iğdır’da Soykırım Anıt-Müzesi gezilerek Ermeni meselesinin tarihi, uluslararası ve ideolojik boyutları değerlendirildi. Doğubayazıt’ta Ahmedi Hânî türbesi ziyaret edilerek Doğu Anadolu’da Eş’arilik ve Mem û Zîn hikâyesinin tahlili yapıldı. İshak Paşa Sarayı’nın mimari ve süsleme elemanları yerinde incelendi. 

Çaldıran’da Osmanlı-Safevi ilişkileri ile 1514’te yapılan savaşın sosyo-kültürel ve demografik sonuçları tartışıldı. Muradiye’de Bend-i Mahi Çağlayanı, Van’da Kale (Tuşpa) ve müze gezilerek Urartulardan günümüze bölgenin tarihi, arkeolojik ve etnografik eserleri tanıtıldı. Gevaş’tan Akdamar Adası’na tekne ile geçilerek Akdamar Kilisesi’ne yansıyan sanat unsurları tahlil edildi. Tatvan ve Bitlis’teki önemli tarihi eserler görülerek, Ahlat’ta bulunan Harabe Şehir, Selçuklu mezarlığı ve kümbetler tanıtıldı. Tarih Topluluğu saha çalışması, Adilcevaz’daki Ulu Cami ve Tuğrul Bey Camii sanat özelliklerinin incelenmesi neticesinde Ardahan’a dönüşle son buldu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —